27 Mart 2025 15:56

Adalet Bakanı: 77 kişiden 67’sinin kaydı yok, 10’unun basın kartı iptal edilmiş

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilere ilişkin yaptığı açıklamada, “Ceza infaz kurumlarında mesleğini basın çalışanı olarak beyan eden ve çeşitli medya organlarınca basın mensubu olup ceza infaz kurumlarında bulundukları iddia olunan toplam 77 kişi var. İletişim Başkanlığı’na baktığımız zaman basın kartı sorgusunda 77 kişiden 67’si hakkında herhangi bir kayıt yok. 10 kişinin de basın kartının iptal edilmiş olduğunu görüyoruz” dedi.

"Algı yaratılıyor" iddiası

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde uluslararası basın mensuplarıyla bir araya geldi. Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilere ilişkin açıklama yapan Tunç, “Türkiye’de gazeteciler yazdıkları için, çizdikleri için kendi görevlerini yaptıkları için tutuklanıyormuş gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu böyle değil” iddiasında bulundu.

‘77 kişinin 18’inin SGK’sı basın ile ilişkili’

Ceza infaz kurumlarında “mesleğini basın çalışanı olarak beyan eden ve çeşitli medya organlarınca basın mensubu olup ceza infaz kurumlarında bulundukları iddia olunan” toplam 77 kişi olduğunu belirten Tunç şöyle devam etti: “Bu 77 kişiden 68’i hükümlü olarak bulunuyor. Bunlar kendilerini gazeteci olarak ifade ediyorlar. Bu 77 kişinin 39’u adam öldürmek, uyuşturucu suçları, cinsel suçlar, yağma, dolandırıcılık, yaralama, hırsızlık ve sahtecilik suçlarından ceza infaz kurumunda bulunuyor. 37’si terör örgütü soruşturma ve kovuşturması kapsamında cezaevlerinde hükümlü ya da tutuklu. Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarından baktığımız zaman gazeteci olduğunu ifade eden bu 77 kişiden 18’inin basın meslek gruplarına ilişkin kaydının olduğunu görüyoruz.”

İletişim Başkanlığı kart vermiyor

Ancak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gazetecilerin basın kartlarının Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından “özel olarak” yenilenmediğini unuttu. Zira hem mesleğe geri dönenler, hem yeni başlayan, hem de görev tanımı değişen gazeteciler sarı basın kartlarını değiştirmek istediklerinde büyük bir sorunla karşılaşıyorlar. Özellikle iktidarın uygulamalarını eleştiren gazetelerde çalışan gazeteciler İletişim Başkanlığı’na basın kartı için başvurduğunda “Başkanlığa iletildi” yazısıyla karşılaşıyor. Ancak 2019 yılından beri yani tam 6 yıldır basın kartı için “başkanlığa iletildi” yazısıyla karşılaşan gazeteciler bulunuyor. (Medya Servisi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Patrona 0, işçiye yüzde 29
Vergide büyük yüzsüzlük

Patrona 0, işçiye yüzde 29

Maliye Bakanı Şimşek vergide adalet vurgusu yaparken, Türkiye’nin en büyük 10 sanayi şirketinin ödediği kurumlar vergisi, cirolarına oranla yüzde 0 ile binde 1 arasında kaldı. Vergi yükü her zaman olduğu gibi işçilerin sırtında kaldı. Faiz ödemelerine ayrılan pay rekor kırdı.

2024'de Ford Otosan'ın ödediği vergi oranı: yüzde 0,02

Arçelik'in ödediği vergi oranı: yüzde 0

Ereğli Demir Çelik'in ödediği vergi oranı: yüzde 0

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
10 Mayıs 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et